Életmód

Váratlan Fordulat az Időjárásban: 46-47 Fokos Hőségek Jöhetnek

Váratlan Fordulat az Időjárásban: 46-47 Fokos Hőségek Jöhetnek

A meteorológusok szerint ebben az évszázadban akár 46-47 fokos nyári hőmérsékletekre is számíthatunk.

Mindannyian érezzük már a globális felmelegedés hatásait, és évről évre újabb melegrekordok dőlnek meg. Jelenleg is egy brutális hőhullám közepén vagyunk, amely során megdőlt az eddigi legmagasabb hőmérsékleti rekord, és soha nem tapasztaltunk még ilyen hosszú és intenzív forróságot a nyári hónapokban.

Lehet, hogy a nyár fél évig fog tartani? Vajon fokozódni fog a felmelegedés, vagy van esély megállítani? Tényleg ez vár ránk? A Fókuszban Kovács Erik klímakutatóval próbáltunk utánajárni ezeknek a kérdéseknek.

A szakértő szerint 2200-ig tudnak előre modellezni: ebből azt látják, hogy 2100 után csökkenhet jelentősen a hőmérséklet, 2150 környékén a mostani hőmérséklet lesz az uralkodó, 180 év múlva pedig visszajöhet a hetvenes-nyolcvanas évek átlaga.

Addig azonban az évszázad második felében biztosan jóval magasabb lesz a hőmérséklet.

Nyáron 46-47 fokos maximumokra lehet számítani az alföldi területeken. Nem mellesleg a klímaváltozás az energiafelhasználást is megváltoztatja: egyre kevesebbet kell fűteni télen, így egyre kevesebb gáz fog majd fogyni, ugyanakkor a hűtésre több energiát kell fordítanunk – írja az RTL.