Férfiak

Szentendre elesett – Így menekültek az emberek az árvíz elől – videók

Szentendrét elárasztja az árvíz

Szentendre idilli városát a Duna megáradt vize most halálos csendbe burkolja. Bár a település nagy részét a mobilgát védelmezi, a mélyebben fekvő területeken kegyetlen valósággá vált az árvíz fenyegetése. Az Időkép felvételei sötét képet festenek arról, milyen kétségbeejtő helyzet alakult ki ezekben a városrészekben.

A víz feltartóztathatatlanul terjed a lakóházak között, elöntve utcákat, ahol a mindennapi élet szinte megszűnt létezni. Az egykor békés otthonok most elnémult, áramszünet sújtotta épületekké váltak. Sok lakót már felszólítottak, hogy hagyják el otthonaikat, míg mások némán figyelik, ahogy a Duna lassan birtokba veszi házaikat.

Az elöntött területek közötti utazás egyetlen módja most a kenu, ahogy az Időkép munkatársai is ezzel juttak el a legmélyebb részekre. A víz alatt eltűnt bicikliút csak a mélyén elmerült álmokat őrzi. A partmenti házak kerítései alig láthatók a szürke, vészjósló víztükörből kiálló csúcsok között.

És a rémálom még nem ért véget. A vízszint szüntelen emelkedik, és a legrosszabb még hátra van: a tetőzést szombaton várják. Vajon meddig tart ki a gátak ereje? Milyen remény marad azoknak, akik most csak tehetetlenül nézik, ahogy a Duna fojtogatóan öleli magához városukat?

Ez a tragikus, sötét időszak talán még napokig fog tartani, de a helyi lakosok és a hatóságok továbbra is minden erejükkel küzdenek a Duna könyörtelen támadása ellen.



Cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/