Mik azok a fehér pattanások, amelyek a szemed körül jelennek meg (Megjegyzés: Ne nyomd ki őket!)

Gyakran előfordul, hogy apró fehér csomók jelennek meg az arcbőrön, különösen a szem körül. Vannak, akik ezeket tévesen pattanásoknak tartják. Összetételük azonban eltérő, és másképp kell kezelni őket.

Az alábbiakban eláruljuk, hogy mik is valójában ezek, és miért nem jó ötlet otthon megpróbálni eltávolítani őket. Ne feledd, hogy ha kétségeid vannak, mindig szakember tanácsát kell kérned.

Mik ezek?

A név nem tűnhet ismerősnek, de azokat a fehér pöttyöket, amelyekről beszélünk, valójában milia cisztáknak nevezzük. Amikor nagy számban jelennek meg, egyszerűen miliának hívják őket. Ezek a kis bőrnövekedések bármely etnikai hovatartozású vagy életkorú embereknél megjelenhetnek, de különösen gyakoriak az újszülötteknél.

Ezek a ciszták akkor jelennek meg, amikor a keratin (egy fehérje) felhalmozódik a bőr alatt (irha). Legtöbbször fehérek, de sárgás árnyalatúak is lehetnek, átmérőjük 1-2 mm. Valójában az újszülöttek legfeljebb 50%-ánál jelentkeznek, és leggyakrabban a homlokukon, az arcukon, az orrukon és az állukon találhatók. Ezek azonban a törzs felső részén és a baba végtagjain is megjelenhetnek.

Általában ezek a kidudorodások nem okoznak fájdalmat, de vannak olyan emberek, akik a bőr kipirosodásától és irritációjától szenvedhetnek, elsősorban a milia és bizonyos típusú durva szövetek közötti súrlódás miatt.

Mi okozza őket

Újszülöttek esetében a milia pontos oka továbbra sem ismert. A tudósok gyanítják, hogy akár velük is születhetnek. Felnőtteknél viszont ez valamilyen korábbi bőrkárosodáshoz kapcsolódik, amely lehet:

– Hólyagos sebek
– Égés
– Hosszú távú napkárosodás
– A szteroidos krémek hosszan tartó használata
– Olyan eljárások, mint a dermabrázió vagy a bőr lézeres megújítása
– A bőr természetes hámlási képességének elvesztése (az öregedés miatt)

Hogyan lehet megszabadulni tőlük

Hirdetés

A legtöbb esetben a milia nem komoly, és néhány hónap alatt magától elmúlik. Bármennyire is csábítónak tűnik, önállóan megpróbálni eltávolítani őket valójában rossz ötlet.

Ha megpróbálod kinyomni őket, akkor csalódottan tapasztalhatod, hogy ez nem működik, és hogy csak egy vörös, irritált arcot eredményez, a hegesedés és fertőzés lehetőségével.

Noha nincs speciális kezelés a milia eltávolítására, van néhány olyan dolog, amit otthon megtehetsz, amelyek mind a megelőzésüket, mind a gyors gyógyulásukat elősegítik:

– Tisztítsd meg az érintett területet naponta enyhe szappannal.
– Gőzzel nyisd meg a pórusaidat.
– Hámlaszd a bőrödet hetente 2-3 alkalommal.
– Kerüld a túlzott napsugárzást és használj fényvédőt.
– Kerüld a sűrű krémeket vagy olaj alapú termékeket.
– Válassz helyi retinoidokat (A-vitaminos krémek vagy gélek).

Hirdetés

Bár nem kell sürgős orvosi segítséget kérni, amikor megjelennek, vannak olyan emberek, akik kozmetikai okokból inkább megszabadulnának tőlük. Ezekben az esetekben a bőrgyógyász segíthet egy egyszerű eljárással, amely nem igényel érzéstelenítést és steril tűvel történik. Más típusú kezelések is lehetségesek, de mindig ellenőrizd a lehetőségeket szakértővel és az orvosoddal.

Volt már ilyen pattanásod? Mi volt a tapasztalatod? Hogyan szabadultál meg tőlük?