Miért ne aludj meleg pizsamában, még télen sem

Közel 40%-unk pizsamát visel az alváshoz, és nincs semmi kellemesebb, mint a kedvenc téli pizsamád. De az, amit az ágyban viselünk, valójában befolyásolhatja alvásunkat, megjelenésünket és még az egészségünket is. Ha a bolyhos pizsid miatt éjszaka túlmelegedsz, ez lehet az egyik oka annak, hogy nem alszol el olyan könnyen, és végül reggel fáradtan ébredsz.

Mi is szívesen vesszük fel a kényelmes pizsamánkat, és bújunk egy meleg takaró alá, amikor kint hűvös van. Ezért úgy döntöttünk, hogy megtudjuk, miért nem a meleg pizsi a legjobb választás az alvóruhák közül.

1. Befolyásolja az alvás minőségét.

A túl meleg pizsamában való alvás nyugtalan éjszakát jelenthet, mivel a testednek egész éjszaka fenn kell tartania a megfelelő hőmérsékletet. Az ideális ruhaanyag az alváshoz a pamut, mivel hagyja a bőrt lélegezni, és segít abban, hogy kényelmesen érezd magad. Egy másik nagyszerű választás az éjszakai ruházat anyagához a vászon, amely lélegző és nedvszívó – de lehet, hogy nem olyan puha, mint a pamut.

2. Pattanásokat okozhat.

Amikor alvás közben izzadsz, az meghatározott típusú pattanásokhoz vezethet, amelyet melegkiütésnek neveznek. Az átizzadt pizsamád hőjének és súrlódásának együttese eltömítheti a pórusokat, ami viszont több bőrirritációt okoz. A bambuszszövetből készült hálóruha kiválasztása segíthet a pattanások megelőzésében, mivel ez a szövet antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Még lágyabb és nedvszívóbb, mint a pamut, és lehet, hogy éppen arra van szükséged, hogy jól aludj.

3. Fertőzéseket válthat ki.

Ha éjszaka izzadsz, akkor nagyobb az esélye a bőrfertőzés kialakulásának. A baktériumok nedves és sötét helyeken jobban szaporodnak, és amikor meleg ruhákkal és takaróval borítod be magadat, akkor valójában megteremtheted a tökéletes táptalajt a mikrobák számára.

4. Hatással lehet a reproduktív egészségre.

Egy tanulmány szerint azok a férfiak, akik éjszaka nem viselnek nadrágot, javíthatják spermájuk minőségét. Amikor szűk fehérneműben vagy meleg pizsamában bújsz ágyba, a nemi szervek környéke nagyobb valószínűséggel izzad. Hatással lehet a nők termékenységére is, mivel a verejtékfelesleg gyulladáshoz és fertőzésekhez vezethet.

Hirdetés

5. Megakadályozza, hogy tested természetes módon szabályozza a hőmérsékletét.

Ha túl meleged van az ágyban, akkor a belső hőmérsékleted nem lesz képes esni, ami megakadályozza, hogy jól aludj. Ha alacsonyabb az éjszakai hőmérséklet, akkor a test jobban gyógyul, és még az anyagcserét is fokozhatja. Ha a pamut pizsamán kívül szeretnél valami mást viselni, akkor a selyem jó választás lehet. Ez egy természetes hőszabályozó, és melegen tarthat a hideg téli éjszakákon a selyemfonalak között tartott hőnek köszönhetően, ezzel izolációs hatást keltve.

Mi a kedvenc éjszakai viseleted? Inkább meleg vagy könnyű pizsamában alszol?