Mi történhet a testeddel, ha reggel az első dolgod, hogy kávét iszol

A Nevada-Reno Egyetem kutatóinak egy csoportja felfedezte, hogy a kávézacc biodízelként használható, és valószínűleg a közeljövőben az autók füstje olyan illatú lesz, mint egy csésze frissen főzött cappuccino. De az a legelső csésze kávé, amely reggelente a legtöbbünket táplálja, nem biztos, hogy a legjobb módszer a nap megkezdésére. Valójában az orvosok úgy gondolják, hogy a csésze kávéd elfogyasztásának legjobb ideje 9:30 és 11:30 között van.

Mi általában alig várjuk az első csésze reggeli kávét, de azok a hatásai, amelyeket éhgyomorra fogyasztva testünkre gyakorolhat, igazi ébresztő lehet.

1. Álmosabbnak érezheted magadat.

A kávé sokunk számára ébresztő ital, de az ellenkező hatása érvényesülhet, ha akkor iszod, amikor kikelsz az ágyból. A koffein megduplázza a stresszhormonok szintjét, és alvási problémákhoz vezethet, ami fáradtságot eredményez. Ha egy csésze cukros kapucsínóval kezded a napodat, rövid idő múlva újra álmos lehetsz. Ez azért történik, mert testünk inzulint termel a cukor ellensúlyozására, aminek következtében csökken a vércukorszint, ami energiahiányt és nyugtalanságot eredményez.

2. A tested gyorsabban elveszítheti az alapvető ásványi anyagokat.

Ha a szokásos adag kávédat kora reggel iszod meg, sok nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot veszíthetsz. Szabotálhatja az idegrendszerünk számára létfontosságú vas, magnézium és B-vitamin felszívódását. A túl sok koffein kimoshatja a kalciumot a csontokból, gyengévé és törékennyé téve őket.

3. Megzavarhatja az emésztést.

Noha szeretett italod elősegíti a reggeli ébredést, késztetést adhat arra, hogy gyakrabban használd a mosdót. Valójában egyes orvosi szakértők még javasolják is a kávéfogyasztást, hogy felkészüljünk bizonyos vizsgálatokra. A kávé aktiválja idegrendszerünket, ami viszont kihat a vastagbélre és hasmenést okozhat. Sokan szeretnek tejet vagy tejszínt is adni a reggeli kávéjukhoz, és mivel legtöbbünknek nehézségei vannak a laktóz emésztésével, ez a gyomorban is kellemetlenségeket okozhat.

4. Súlygyarapodáshoz vezethet.

Bár a feketekávé segíthet a zsírégetésben, az egészséges alvási szokásaidat is felboríthatja. Ha nem alszol eleget, általában éhesebbnek érzed magad, és jobban vágysz az édes nasikra. Számos kávéital, mint például a népszerű édesített keverékek, tele vannak cukorral és kalóriákkal, és emiatt további kilókra tehetsz szert tőlük.

Hirdetés

5. Súlyosbíthatja a szorongást.

A stresszhormon szinted általában akkor a legmagasabb, amikor reggel felébredsz. Mivel a koffein stimuláns, nyugtalan hatást kölcsönöz a testednek, sőt egyeseknél szorongási rohamokat is kiválthat.

6. Kiszáríthatja a bőrt.

Mivel a kávé miatt gyakrabban használod a mellékhelyiséget, kiszárítja a testedet. Ha dehidratálttá válsz, a toxinok nehezebben távoznak a testedből a bőrödön keresztül. Ez viszont kiszárítja a bőrt, és kiszolgáltatottabbá teszi a különböző problémákkal, például a korai ráncokkal szemben.

Hirdetés

7. Megemelheti a vércukorszintedet.

A reggeli csésze kávé megnehezíti a sejtjeid számára a vércukorszint szabályozását, ami különféle betegségekhez vezethet. A magas vércukorszint pedig súlygyarapodáshoz vezethet, sőt megnövelheti a bőrfertőzések kockázatát.

Mikor szoktad meginni az első csésze kávédat? Észrevetted ezeket a mellékhatásokat?