Hírek

Meghalt Karsai Dániel

Karsai Dániel alkotmányjogász, aki ALS betegséggel küzdött, 47 éves korában elhunyt. Karsai nem csupán betegségével vívott bátor harcot, hanem az eutanázia legalizálásáért is kampányolt Magyarországon. ALS diagnózisát 2022 augusztusában kapta meg, és állapota gyorsan romlott.

Az elmúlt hónapokban már teljes mértékben mások segítségére szorult, és májusban egy interjúban már nehezen érthetően tudott beszélni. Halála előtt a strasbourgi bírósághoz fordult, hogy méltósággal fejezhessék be az életüket azok, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

Karsai nyilvánosan is kiállt az eutanázia kérdése mellett, hogy ezzel az eddig tabunak számító témát beemelje a közbeszédbe. Úgy vélte, az Emberi Jogok Európai Bírósága ügyében talán nem ő lesz a haszonélvező, hanem mártír. Azonban életében még kérvényezte, hogy testvére folytassa az ügyét halála után is. Karsai küzdelme során több támogatót is szerzett, köztük gyógyíthatatlan betegeket, akik hasonló életvégi döntésekről nyújtottak be kérelmet Strasbourgban.

Magyarországon az eutanázia továbbra is illegális, és a haldokló betegek csak az életfenntartó kezeléseket utasíthatják vissza. Karsai, bár lehetősége lett volna egy olyan országba utazni, ahol az eutanázia engedélyezett, nem tehette meg, mert a segítőit bűncselekmény vádja érte volna. Karsai célja az volt, hogy a hasonló helyzetben lévők ne kerüljenek méltatlan helyzetbe, és a gyógyíthatatlan betegségük ellenére méltósággal tudjanak dönteni életük végéről.

Az eutanázia kérdése politikai színtérre is került. A Momentum, Karsai Dániellel és testvérével együtt, népszavazási kérdéseket nyújtott be a Nemzeti Választási Irodának. Ezek arra irányultak, hogy a gyógyíthatatlan betegek választhassák az eutanáziát. A választási bizottság elutasította kérelmüket, amit azzal indokolt, hogy a kérdések valójában nem az eutanáziáról, hanem az asszisztált öngyilkosság büntethetőségéről szóltak. Februárban a Kúria is elutasította az egyik kérésüket, azzal érvelve, hogy az élethez való jog abszolút, és még az emberi méltóság sem írhatja azt felül.

Ezt olvasta már?  Elvehetik Imane Khelif aranyérmét: A botrány egyre fokozódik

Karsai Dániel kiállása az eutanázia legalizálásáért nagy vitákat indított el a magyar politikai színtéren. A baloldali pártok népszavazást és az aktív eutanázia legalizálását sürgették, míg a kormány szembehelyezkedett Karsai ügyével. A strasbourgi bíróság várhatóan májusban hoz döntést az ügyében, amely nagy hatással lehet a jövőbeni eutanáziával kapcsolatos vitákra Magyarországon.

via