Férfiak

Hatalmas katasztrófa a Balaton partján: Ezrével hevernek a tetemek az út mentén (+fotó)

Bekövetkezett a katasztrófa a Balaton partján: Ezrével hevernek a tetemek az út mentén (+fotó)

Tömegével hevernek a fecsketetemek a főutak mentén – Megszólalt a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány

A 71-es számú főútvonalat, amely a Balaton északi partján húzódik, beterítették a délre tartó fecskék tetemei. Az Afrikába készülő fecskék a hirtelen érkezett drasztikus lehűlés és az intenzív, nagy mennyiségű csapadék miatt élelmet és menedéket sem találtak, így sokan közülük a főút mentén hevernek haldokolva vagy már elpusztulva.

A helyzet különösen súlyos a Balaton északi partján, ahol a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány is beavatkozásra szólított fel. Az alapítvány figyelmeztetett, hogy a probléma kezelhetetlenné vált, és nem csak a természetes okok súlyosbítják a fecskék helyzetét, hanem a száguldozó, figyelmetlen autósok is, akik áthajtanak az alacsonyan repülő vagy az úton pihenő madarakon.

Az alapítvány felhívása különösen a felelős vezetésre és a fecskék védelmére szólítja fel az embereket. Íme, az alapítvány bejegyzése, amit változtatás nélkül közlünk:

„Katasztrófa van sok helyen, de főleg a Balaton északi partján, a 71-es főúton ❗️❗️❗️Tucatjával – több ezren – vannak halott fecskék az úton Balatonalmáditól Keszthelyig. Sajnos sokan nem lassítanak, rengeteg olyan hívásunk volt, akik elmondták, hogy ők maguk lassan mentek, de az utánuk érkezők előzve, gyorsítva ütötték el őket. 😔

Ismét kérünk mindenkit, hogy óvatosan, lassan vezessetek! A fecskék alacsonyan repülve az utak felett szedegetik a repülő rovarokat, az aszfalt melege miatt leszállnak, és ott is pihennek meg.

Aki teheti, biztosítson nekik védett helyet – melléképület, műhely, garázs – hogy fel tudjanak kicsit melegedni. Többen is jelezték, hogy a bokrok, tuják megrázásával az árvaszúnyogok, rovarok “előcsalogathatóak”, így segíthetjük őket, hogy táplálékhoz jussanak. Ha pedig a földön lévő legyengült, sérült fecskét találtok, tegyétek dobozba, és keressétek meg minél hamarabb a legközelebbi mentőhelyet.Még 2 napig van ilyen szörnyű idő, mentsünk meg összefogva, együtt minél több életet.

Köszönjük, ha megosztjátok 🙏

(A fotók a 8-as főúton, Csórnál készültek, ezúton is köszönjük a segítséget Lindának, aki a férjével a halottakat is összeszedte)”**

Az alapítvány felhívásában arra kéri az embereket, hogy lassítsanak, és ahol csak lehet, segítsenek a fecskéknek, hogy megbirkózhassanak az időjárás okozta kihívásokkal.

Cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/