Egy tanulmány elmondja, miért vonzóbb az arcod egyik oldala, mint a másik

Az Instagramozók hetente több mint 5 órát (napi 48 percet) töltenek szelfik készítésével. Általában 7 szelfi készül minden „tökéletes felvételhez”, amelyet végül feltöltenek a közösségi oldalakra. Annukka Lindell, a melbourne-i La Trobe Egyetem neuropszichológia professzora rájött, hogy a legtöbb szelfiző inkább a bal oldalát mutatja képeken. 2000 Instagram szelfit elemzett, hogy megértse, miért érzékeljük kellemesebbnek az arc ezen oldalát.

Mi is szeretünk szelfiket készíteni, és kíváncsiak vagyunk arra, hogy miért lehet a bal oldalunk a legjobb oldalunk.

A bal oldalunkat részesítjük előnyben a megszokott és a tükör szelfiknél.

A kutató kiderítette, hogy az emberek tükör szelfik készítésekor is inkább a bal oldalukat mutatják meg. Amikor egy szelfiző a tükör előtt pózol és lefényképezi a tükörképét, általában a jobb arcát mutatja. Mivel a tükör megfordítja a bal és jobb oldalt, a tükör szelfiknél a jobb oldal előnyben részesítése azt jelenti, hogy az illető a bal arcával pózolt a tükör előtt.

A művészek általában olyan portrékat festenek, amelyek az emberek bal profilját mutatják.

Mások festett portréi ugyanolyan aszimmetrikus elfogultságot mutatnak: az emberek a bal arcukat részesítik előnyben. Ez a kutató úgy véli, hogy ez tükrözi az ember öntudatlan akaratát, hogy a vonzóbb bal arcát mutassa.

A bal arcunk több érzelmet mutat.

A kutatások szerint az arc bal oldala érzelmileg kifejezőbb. Ez azzal magyarázható, hogy az érzések hogyan dolgozódnak fel az agyban. Az agy jobb oldala, amely a test bal oldalán lévő izmokat irányítja, érzelem-domináns. Éppen ezért az emberek intuitív módon mutatják a bal arcot, amikor arra kérik őket, hogy pózoljanak egy érzelmes fényképhez, és a jobb arcot, amikor olyan fotóhoz pózolnak, amely elrejti az érzéseiket.

Milyen gyakran készítesz szelfit? Észrevetted, hogy a bal oldala jobban mutat a fotókon?