Képzeld el ezt: végre beleharapsz a kedvenc szendvicsedbe, és észreveszed, hogy a kenyér penészes! Valószínűleg ez veled is megtörtént már egyszer vagy kétszer, és valószínűleg aggódtál a lehetséges következmények miatt. És valójában a szervezet különböző módokon reagálhat erre.
Mindent megtudtunk a penésznek az élelmiszerekre gyakorolt negatív hatásairól. Bónuszként kapsz egy listát azokról a termékekről, amelyeket biztonságosan el lehet fogyasztani, miután megtisztítottad őket a penésztől.
Néhány penész károsíthatja a májat.
Vannak mérgező vegyi anyagok, amelyek megtalálhatók a penészen, és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, mint például májkárosodás, hányás, hányinger és hasmenés. Ennek ellenére ez függ néhány tényezőtől, mint például az immunrendszered vagy az életkorod. Az egyik leggyakoribb és legmérgezőbb az aflatoxin, amely akár rákot is okozhat.
Szerencsére nem minden penészes élelmiszer termeli ezt a vegyszert. Megtalálható azonban a földimogyoróban és a kukoricában.
A penészben lévő baktériumok ételmérgezés tüneteit válthatják ki.
A penész önmagában nem olyan veszélyes, és annak az esélye, hogy tényleg beteg leszel tőle, alacsony. A baktériumok azonban, amelyek vele együtt növekedhetnek, betegséget okozhatnak. Ebben az esetben olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a hányás, hasmenés és émelygés. Súlyosságuk függ a baktériumok típusától és az elfogyasztott étel mennyiségétől.
Allergiás lehetsz a penészre.
Vannak olyan emberek, akiknek allergiás reakciójuk van az élelmiszerekben előforduló penészre. Ha érzékeny vagy, akkor jobb, ha tartózkodsz tőle, és abban az esetben, ha véletlenül megeszed, azonnal hívd az orvosodat. Az allergiás reakció jelei lehetnek a következő tünetek:
Viszkető és könnyező szem
Csalánkiütés vagy kiütés
Zihálás
Orrfolyás vagy orrdugulás
Vannak olyan penészes ételek, amelyeket testünk könnyen meg tud emészteni.
A különféle sajtokban használt penész biztonságosan fogyasztható. Valójában az olyan sajtokat, mint a gorgonzola, a Roquefort és más kéksajtok, úgy állítják elő, hogy specifikus spórákat juttatnak beléjük, míg a camembert és brie sajtokon fehér penész van. De sajnos még így sem fogyasztható azok számára, akinek penészgomba-allergiája van.
Bónusz: A penész lekaparása után biztonságosan fogyasztható ételek
Biztonságosan fogyasztható lekaparás után:
Kemény szalámi és sózott-füstölt sonka
Kemény sajt, ahol a penész nem része a folyamatnak (ha körülbelül 2,5 cm-t levágsz körbe)
Penészes sajt, amin további penész növekszik (ha utóbbit lekaparod)
Kemény zöldségek és gyümölcsök mindaddig, amíg legalább 2,5 cm-t levágsz belőle
Dobd ki:
Hot dog és bacon
Főtt maradék baromfi, hús, ragu, tészta és gabonafélék
Lágy sajt, tejföl és joghurt
Lekvár és dzsem
Puha zöldségek és gyümölcsök
Diófélék, hüvelyesek és mogyoróvaj
Kenyér és pékáruk
Ez a cikk csak tájékoztató jellegű. Ha a penészmérgezés bármilyen jelét tapasztalod, azonnal hívd az orvosodat.
Ettél már valaha véletlenül penészes ételeket? Utána beteg lettél?