Életmód

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletek

65 év felettiek jogosítványhoz jutását szigorítani kellene – véli a szakember,íme a részletek

Az év első felében közel 6523 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt Magyarországon. A statisztikák szerint ezek közül 996-ért a 65 év feletti sofőrök a felelősek. Ez a megdöbbentően magas szám ismét felveti a kérdést: vajon biztonságosan vezethetnek-e az idősebbek, és mennyire befolyásolják a közlekedés biztonságát? Kapitány Tibor, a Több mint jogsi autósiskola vezetője a hirado.hu-nak nyilatkozott az idősebb sofőrökkel kapcsolatos aggályairól és a rendszer szigorításának szükségességéről.

Az idősek vezetési alkalmasságának felmérése

Kapitány Tibor szerint a jelenlegi magyar rendszer nem eléggé szigorú az idősebb sofőrökre vonatkozóan. A mostani szabályozás szerint az orvosi vizsgálatok alapján döntenek arról, hogy az idősek alkalmasak-e a vezetésre, ám ez a megközelítés nem minden esetben elegendő. „Az orvosok csak az alapvető fizikai állapotot tudják felmérni, de azt nem, hogy az illető hogyan vezet a forgalomban” – mondta Kapitány Tibor, majd hozzátette, hogy mindenképpen szükség lenne közlekedési szakemberek bevonására is.

A szakértő szerint egy 20 perces gyakorlati felmérés során könnyen meg lehetne állapítani, hogy egy idős vezető alkalmas-e a közúti forgalomban való részvételre. Ez a kiegészítő vizsgálat segíthetne biztosítani, hogy csak azok vezethessenek, akik valóban biztonságosan képesek kezelni a járművüket.

Külföldi példák: szigorúbb szabályozás

Kapitány Tibor rámutatott, hogy számos országban már szigorúbb szabályok vonatkoznak az idős vezetőkre. „Például 70 éves kor felett külön engedélyre van szükség a vezetéshez” – magyarázta, utalva arra, hogy Magyarországon is érdemes lenne átgondolni a szigorúbb szabályozást. A szakértő szerint a jogosítvány megújításához szükséges vizsgálatok sűrítése segíthetne csökkenteni a balesetek számát és biztosítani a közlekedés biztonságát.

Az idősek esetében különösen fontos, hogy a családok is figyelemmel kísérjék hozzátartozójuk vezetési képességeit. Kapitány Tibor hangsúlyozta: „A legnagyobb felelősség a családé, hiszen ők látják legjobban, hogy idős hozzátartozójuk még biztonságosan tud-e vezetni.”

Miért nem elégséges a mostani rendszer?

A szakértő kiemelte, hogy a jelenlegi magyar szabályozás nem biztosít elegendő védelmet a közlekedők számára. „Ez nem azt jelenti, hogy meg akarjuk vonni az idősektől a vezetés lehetőségét, hanem hogy biztosítsuk: akik az utakon vannak, valóban alkalmasak erre” – tette hozzá. A cél nem az idősek kirekesztése a közlekedésből, hanem a biztonság garantálása.

A közlekedési szabályok módosítása ugyan nem egyszerű folyamat, de szükségszerű ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a balesetek számát és biztonságosabbá tegyék az utakat minden közlekedő számára. Kapitány Tibor szerint egy átfogó, szigorított vizsgálati rendszer bevezetése lenne a megoldás, amely garantálhatná, hogy az idősebb vezetők is megfelelő képességekkel rendelkezzenek a biztonságos közlekedéshez.

A javasolt szigorítások nemcsak az idősebb sofőrök biztonságát szolgálnák, hanem minden közlekedőét, akik nap mint nap használják az ország útjait.