Érdekesség

Ekkor rúgja be a nyár korhadt ajtaját a valódi ősz: hamarosan 10 fok sem lesz

A nyári forróság után lassan megérkezik a hűvösebb őszi idő, ami a természet változásának elkerülhetetlen része, akárcsak az emberi élet kamaszkora. Az őszi időjárás előrejelzése mindig érdekes kérdés, különösen akkor, ha az augusztusi hőség után hűvösebb szeptemberre készülünk. Az előrejelzések szerint a forróság augusztus végéig kitart, de szeptember már enyhébb időt hozhat, fokozatos lehűléssel.

A hőmérséklet szeptember elejétől kezdve lassan csökken, és közepére elérheti azt a pontot, ahol az éjszakai hőmérséklet 10 fok alá süllyed. Ez várhatóan szeptember 18. körül következik be. Bár az éjszakák hűvösek lesznek, a nappali napsütés még képes lesz valamelyest enyhíteni az esti lehűlést.

Magyarországon az ősz időjárása rendkívül változékony lehet, a múltban voltak szélsőséges példák mindkét irányban. Az országban a szeptemberi hőmérséklet ingadozása elérheti a 40 fokot is, ami jelentős változékonyságot jelent. Idén nem valószínű, hogy ilyen szélsőségekre számíthatunk, de a kontinens nagy részén a szokásosnál melegebb őszi idő várható.

A nyár különösen meleg volt idén, számos hőségriadóval és több melegrekorddal. A hőhullámok számos egészségügyi problémát is okoztak, az Országos Mentőszolgálat szerint a segélyhívások száma is jelentősen megugrott a nyári hónapokban. Különösen a nagyvárosokban és Budapesten volt kiemelkedő a mentők leterheltsége.

Az őszi időjárás tekintetében csapadékos időszak is várható. A Severe Weather előrejelzése szerint Magyarországon több eső eshet, főként a középső régiókban, ami enyhülést hozhat a szárazabb nyári hónapok után.

Az időjárás változásai emlékeztetnek arra, hogy a természet ciklusai mennyire meghatározóak életünkben. Az őszi lehűlés és csapadék nemcsak a természetet frissíti fel, hanem lehetőséget ad a nyári forróságban megfáradt embereknek is egy kis megújulásra. Az alkalmazkodás a változó évszakokhoz mindig is része volt az emberi életnek, és ez alól az idei ősz sem lesz kivétel.