Érdekesség

Harmadfokú vészjelzést is kiadtak: 100 km/h-s viharos szél, pokoli villámlás, felhőszakadás és borzalmas kánikula vár ezekre a vármegyékre

A következő előrejelzés alapján változékony időjárásra kell felkészülni Magyarország keleti és déli területein. A hétvége folyamán a felhőzet csökkenése és a csapadékzóna gyengülése után, több napsütésre lehet számítani, bár délutánra ismét megnövekedhetnek a gomolyfelhők. A nappali hőmérsékletek magasak lesznek, 30-39 fok között alakulnak, és az esti órákra is csak enyhe lehűlés várható.

A HungaroMet friss előrejelzése szerint a nap folyamán változó időjárásra kell számítani. Késő délutántól északkelet felől ismét erős gomolyfelhő-képződés várható, melyet záporok, zivatarok kísérhetnek.

Ezeket a zivatarokat helyenként felhőszakadás, viharos széllökések és kisebb jégeső is kísérheti. Az ország déli részein különösen heves zivatarok is előfordulhatnak, amelyek akár 90-100 km/h-s széllökéseket is okozhatnak.

A hőség miatt is kiadtak figyelmeztetést, a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 27 fok fölött marad, különösen a Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti részein.

Riasztással érintett vármegyék:

Zivatarveszély miatt narancssárga riasztás:

Tolna

Baranya

Bács-Kiskun

Zivatarveszély miatt sárga riasztás:

Minden más magyar vármegye

Felhőszakadás veszélye miatt sárga riasztás:

Szabolcs-Szatmár-Bereg kivételével minden magyar vármegye

Hőség miatt vörös riasztás:

Csongrád-Csanád
Békés
Bács-Kiskun

Hőség miatt narancs riasztás:

Baranya
Tolna
Somogy
Pest
Jász-Nagykun-Szolnok
Hajdú-Bihar

Hőség miatt sárga riasztás:

Vas kivételével minden további magyar vármegye.

Összességében a hétvége időjárása változékony lesz, és a nap folyamán fokozott figyelemmel kell követni az időjárás alakulását, különösen a várható zivatarok és hőség miatt. Érdemes felkészülni a váratlan időjárási eseményekre, különösen azoknak, akik a szabadban töltik idejüket.

via