9 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztasz

A cukor jó ízű, és minden, ami tartalmazza, még jobb! Úgy tűnik, hogy az édes kristályos szénhidrát mindenhol megtalálható. Legtöbben szeretünk a kedvenc desszertjeink felejthetetlen ízére gondolni, amikor éhesek vagyunk. Azonban az, ami ártatlan örömnek tűnik, valójában sok bonyolult egészségügyi probléma oka, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk. Manapság a cukor nehezen kerülhető el, de sokan közülünk nem is veszik észre, hogy valójában mennyire a rabjai vagyunk.

Számos olyan figyelmeztető jelet gyűjtöttünk össze, melyeket a szervezeted ad neked, ami azt jelzi, hogy ideje elhagyni az édes dolgokat.

Hirdetés

9. Izom- és ízületi fájdalom

Úgy érzed, hogy kihagyod a rendszeres sétákat, kertészkedést vagy golfozást, mert fájdalmad van? Lehet, hogy ez az egyik jel a sok közül, amit a tested arra használ, hogy figyelmeztessen a benne zajló gyulladásos folyamatokról. Az étrendedben lévő nagy mennyiségű cukortól az immunsejtek gyulladást okozó hírvivőket választanak ki a vérbe, amelyek megpróbálják lebontani a fejlett glikációs végtermékeket vagy a glükózmolekulához kötődő fehérjét.

Minél több cukrot fogyasztasz, annál fejlettebb glikációs végtermékek jelennek meg, ami több gyulladásos hírvivőt küldését eredményezi a ciklus megtörésére. A biokémiai reakciók ilyen kaszkádja végül ízületi gyulladást (arthritis), szürkehályogot, szívbetegséget, rossz memóriát vagy ráncos bőrt eredményezhet.

8. Édességek és más édes ételek iránti sóvárgás

Hirdetés

A cukor nagyon gyorsan feldolgozásra kerül, így éhesnek fogod érezni magadat, annak ellenére, hogy épp csak egy órával ezelőtt tömtél magadba egy muffint. Valójában a cukor köztudottan dopamint szabadít fel, hasonlóan ahhoz, amit függőséget okozó kábítószerek használatakor éreznél. A neurotranszmitter dopamint a neuronok szabadítják fel ebben a rendszerben, válaszul egy kielégítő eseményre. Ez a vegyi anyag arról a leghíresebb, hogy jó hangulatban tart minket.

Az agy a cukrot jutalomnak vagy élvezetnek látja, és minél több cukrot fogyasztasz, annál jobban vágyik rá a szervezeted. Ez ördögi és addiktív ciklus. Ráadásul a magas cukortartalmú ételtől nem fogod jóllakottnak érezni magadat, mert nem tartalmaz hasznos tápanyagokat.

7. Energia magasságok és mélypontok

Hirdetés

A glükóz felelős a szervezet energiaellátásáért, ezért nagyon fontos a vércukorszintedet megfelelő szinten tartani. Az ettől való eltérés minden nap energia-jojózást eredményezhet. Ha édességet eszel, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, hogy segítsen glükózt biztosítani a sejtek számára, ami energiával tölt meg. Amint a ciklus véget ér, energiacsökkenést érzel, mert a szervezet még több cukrot szeretne.

Az energiaszinted fenntartása érdekében kerüld az édességek és az egészségtelen ételek fogyasztását. Ehelyett válaszd a sovány fehérjéket és az egészséges zsírokat. Az egészséges ételekből „igazi” energiát kap a szervezeted. Ez az egyenletesebb vércukorszint nem okoz energia hullámzást.

6. Állandó pattanások

A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek inzulinszint emelkedést okoznak, és megkezdik a glikáció folyamatát, vagy a cukor fehérje molekulákhoz kötését. Amint a glükóz bekerül a véredbe, számos olyan bonyolult fiziológiai folyamatot indít el, amelyek végül gyulladást és bőrproblémákat okozhatnak. Ez az inzulin-növelés végül fokozhatja a bőrben lévő olajos mirigyek aktivitását és aktiválhatja a gyulladásos folyamatokat.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy a magas cukortartalmú étrend a pattanások fellángolásának nagyobb kockázatával jár. Ha a rakoncátlan bőröd zavar téged, és az orvosi kezelések egyike sem segít, próbálj változtatni az étkezési szokásaidon. Nem kell teljes egészében kiiktatnod a cukrot, de érdemes kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert fogyasztanod.

5. Súlygyarapodás

Soha nem kellemes meglepetés, ha rájössz, hogy a farmerod szorosabbnak érződik a derék körül. Soha nem számítottál arra, hogy egy csokoládétorta, amit egy héttel ezelőtt ettél, ilyen csúnya módon visszafelé sül el! Azonban a túlzásba vitt cukorfogyasztás egyik legnyilvánvalóbb jele a súlygyarapodás.

A nassolnivalók és édességek általában középtájon tárolnak súlyt. A magas cukorszint növeli az inzulin termelését, amely a felesleges zsírt a hasadon tárolja, nem pedig más helyen.

Hirdetés

4. Fogszuvasodás

Az édes ételek vitathatatlanul elősegítik a lyukak és a fogszuvasodás kialakulását. Azonban nem a cukor rontja el a fogaidat, hanem inkább az étkezések után a fogaidon maradt élelmiszer maradékok. A nem megfelelően eltávolított ételmaradék lepedék megjelenését okozza a fogakon. Ez erodálja a fogak kemény felületét, amely apró lyukakhoz vezet.

A különböző cukros ételek, mint például a cukorka, a száraz gabonafélék és a tic-tac beragadhatnak a fogaid közé, ahol nehéz elérni, felgyorsítva a szuvasodás folyamatát. A megfelelő szájhigiénia fenntartása megmenthet a rendszeres fogorvosi kezelésektől.

3. Magas cukor tolerancia

Hirdetés

Amikor minden nap sok édességet eszel, az ízlelőbimbóid hozzászoknak az azonos édességszinthez, és előfordulhat, hogy nem reagálnak rá úgy, mint korábban. A felesleges cukor eltompítja a szájpadlásodat és az édes gyümölcsök nem érződnek olyan édesnek, mint kellene. Higgy nekünk, semmi sem jobb, mint megenni egy lédús almát és élvezni az ízét. Ha semmi érződik édesnek számodra, csökkentsd az extra cukros adalékanyagok, például a finomított cukor és az édes szirupok fogyasztását, és válts kiegyensúlyozott étrendre.

2. Gyakori megfázás és influenza

Ha túl sok cukrot eszel vagy iszol, az blokkolja az immunrendszer sejtjeit a baktériumok támadásától, ha megbetegszel. A C-vitamin, amelyre a szervezetednek szüksége van az influenza elleni küzdelemhez, kémiai szerkezetében nagyon hasonló a glükózhoz. Ahelyett, hogy C-vitamint keresne, és azzal dolgozna, az immunrendszerünk glükózt vesz fel, amely nulla energiával rendelkezik az influenza kórokozói ellen. Ezért a betegség elleni küzdelem helyett az immunrendszered szenved tőle.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy megakadályozd az ilyen forgatókönyvet, csökkentsd az édességek fogyasztását, ha megfázás vagy influenza kockázata veszélyeztet, és egyél több gyümölcsöt és zöldséget, amelyek tápanyagokban, C- és E-vitaminban, valamint béta-karotinban és cinkben gazdagok.

1. Felfújtság érzés

A felfújódást és a fájdalmas gázokat, valamint az egyéb emésztési zavarokat különböző élelmiszerek okozhatják. És a túl sok cukor fogyasztása az egyik! Mivel a puffadás közvetlenül kapcsolódik ahhoz, amit eszel, és megpróbálsz megemészteni, a cukor nagy szerepet játszik benne. Ha a cukrok rosszul szívódnak fel a vékonybélben, bekerülnek a vastagbélbe, ahol a cukor általában gáz-termelő baktériumként viselkedik.

A túl sok cukor megbosszulja magát a hasadban, ezért próbáld meg elkerülni az édesítőszereket, a diétás kólát és a nassolnivalókat. Érdekes megjegyezni, hogy a cukormentes élelmiszerek tele vannak cukoralkoholokkal, amelyek édes ízű, emészthetetlen vegyületeket tartalmaznak.

Hirdetés

Mennyi cukor a túl sok?

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a cukor ajánlott adagja kevesebb kell legyen, mint a napi energia-bevitel 10%-a. Ez a napi 10% 7 teáskanál hozzáadott cukornak felel meg. A cukor vitathatatlanul ízletes, és mindannyian szeretjük, de ha túl sokat eszünk belőle, annak túl sok káros következménye lehet. Valójában 4 g szénhidrát = 1 teáskanál cukor a szervezetben. Figyelj a fent tárgyalt jelekre, és próbáld meg csökkenteni a napi cukorbevitel mennyiségét. A cukrot természetes termékekben, például gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben vagy gabonafélékben találd meg.

Gondolod, hogy édesszájúnak lenni megéri az árát? Oszd meg véleményedet velünk kommentben!

 

loading...

Mit gondolsz?

0 0