6 egyszerű teszt az egészséged értékelésére

Ha a kórházba járás nem a kedvenc tevékenységed, de azért törődsz az egészségeddel, akkor ez a cikk neked szól.

Lehetőséget kínálunk néhány egyszerű teszt elvégzésére, amelyek segítenek nyomon követni a test állapotát.

Rugalmasság

Ennek a tesztnek a végrehajtásához ülj le a földre, nyújtsd ki magad elé a lábaidat, és próbáld megérinteni a lábaidat az ujjaid hegyével. Ha ezt könnyedén meg tudod tenni, akkor tested remek formában van. Ha nehéz volt, akkor jó ötlet lenne a jóga, pilates vagy úszás a test rugalmasságának javítása és az ízületek túlzott gyengülésének megakadályozása érdekében.

A szív

Ülj nyugodtan öt percig csendben, majd tedd négy ujjadat a csuklód belső oldalára. Keresd meg a pulzusodat. Mérd egy percig, számolva a dobbanások számát. Felnőttek és tíz év feletti gyermekek esetében 60-100 dobbanás/perc számít normálisnak. Több vagy kevesebb a vérnyomás problémáira utalhat. Azonban ne próbáld meg saját magad diagnosztizálni – menj orvoshoz.

Ujjak

Önts némi nagyon hideg vizet egy pohárba, és merítsd bele ujjaidat 30 másodpercre. Ha az ujjhegyed fehér vagy kék színűvé válik, akkor problémád van a vérkeringéseddel. A hőmérséklet jelentős csökkenése (vagy stressz) azoknak az ereknek az összehúzódását okozhatja, amelyek vért juttatnak az ujjakhoz, lábujjakhoz, orrhoz és fülekhez. Ennek eredményeként ezek a testrészek nem kapnak megfelelő mennyiségű vért, és elzsibbadnak. Kerüld az éles hőmérséklet-változásokat.

A légzőrendszer

Gyújts meg egy gyufát, és nyújtsd ki magad előtt a kezedet, amelyben tartod. Lélegezz be mélyen az orrodon, majd a szádon keresztül, majd próbáld meg elfújni a lángot. Hány próbálkozás szükséges ahhoz, hogy elfújd a lángot? Ha több, akkor fennáll annak a lehetősége, hogy legyengült a légzőrendszered. Ennek oka lehet dohányzás, mozgáshiány vagy a légutak krónikus betegsége.

Hirdetés

Folyadék visszatartás

Hüvelykujjaddal nyomd le a lábfejed felső vagy alsó részét. Ha a hüvelykujj eltávolítása után néhány másodperccel még mindig van mélyedés a lábadon, akkor valószínű, hogy testednek problémája van a folyadék visszatartással. Javasoljuk, hogy csökkentsd az étrendedben lévő só mennyiségét, és kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

A pajzsmirigy

Hirdetés

Csukd be a szemedet, nyújtsd ki magad elé a karjaidat, tárd szét az ujjaidat oldalra, és kérj meg valakit, hogy tegyen egy vékony papírlapot a kezedbe. Ha a papírdarab remegni kezd az ujjaiddal, akkor érdemes ellátogatni egy endokrinológushoz.

Ezek a tesztek semmilyen módon nem jelentik egy diagnózis felállításának alapját, mivel számos más betegségre utalhatnak. Azonban, ha észrevetted a fenti tünetek bármelyikét, nem szabad figyelmen kívül hagynod őket. Azonnal fordulj orvoshoz a részletes vizsgálatért.

Szemek

Csukd be az egyik szemedet, és lépj vissza három-öt lépéssel a monitor elől. Vess egy pillantást a fenti körre. Határozd meg, hogy egyes vonalak sötétebbnek tűnnek-e, mint mások. Ha a válasz igen, akkor érdemes meglátogatni egy optikust, mert valószínűleg asztigmatizmus (szemtengelyferdülés) alakult ki nálad.

Hirdetés

Ha nem látsz számot (571) ezen a képen, az a rövidlátás jele lehet, és érdemes megfontolni egy optikus felkeresését.