19 térkép, amely kimerítő választ ad arra a kérdésre, hogy: „Mi folyik ezen a világon?”

Az iskolai földrajz órákon a legunalmasabb dolgokat kellett tanulmányoznunk: a tájat, a különféle országok lakosságát, a tengerek és az óceánok méretét. De ki gondolta volna, hogy a térképek sokkal érdekesebbek lehetnek, mint egy kalandfilm? Csak annyit kell tenned, hogy más szemszögből nézel rájuk – látni fogsz néhány váratlan tényt: a francia emberek nem bíznak az oltásokban, az óceánban szemetessziget található, és a kínaiak elképesztő függőleges térképeket nyomtatnak.

Minket mindent érdekel. És ez alól ezek a térképek – amelyek többet mondnak nekünk a bolygónk életéről – sem kivételek.

1. Azok az országok, ahol az emberek nem bíznak az oltásokban

A Wellcome Trust alapítvány készített egy globális tanulmányt és kiderült, hogy a modern szülők nem hiszik, hogy az oltások hatékonyak. E mozgalom vezetői Libéria (28%), Franciaország (18%) és Nigéria (16%).

Itt láthatod az interaktív térképet.

2. Kínai függőleges világtérkép

3. Népsűrűség Kína és Oroszország határán.

4. Radioaktív felhő, amely áthaladt Európán az 1986-os csernobili katasztrófa után

5. „A dél-afrikai Fokvárostól egészen az oroszországi Vlagyivosztokig tartó 21 212 km-es út a leghosszabb gyalogolási távolság, amelyet a Google Maps-en találtam. Több mint 14 hónap séta a nap 10 órájában a világ legveszélyesebb pontjain át. Ki van benne egy túrában?”

Hirdetés

6. Az erdőirtás miatti különbségek Belize és Guatemala között egy egyenes vonalat alkotnak a határaik mentén, amely az űrből is látható.

7. A NASA interaktív térképet készített az elmúlt 15 év erdőtüzeiről.

8. A Bajkál-tó elképesztő mélysége

Hirdetés

9. Az iskolai szünetek hossza az európai országokban (hetekben)
(Iskolai szünetek évente (hetekben) az alapfokú oktatásban)

10. Japán minimalista topográfiai térképe

Hirdetés

11. A világ szén-monoxid-kibocsátása az erdőtüzek miatt

A szén-monoxidnak nincs sem szaga, sem színe, sem íze. De nagyon mérgező és hosszú távon káros a bolygó lakosságának egészségére.

12. Az amerikai vízgyűjtők

Hirdetés

A folyó látható része csak egy kis része egy hatalmas rendszernek. Minden folyónak van egy vízgyűjtője – az a terület, ahonnan a folyó megkapja a vizet. A kis folyók a föld alatt áramlanak és táplálják az általunk látott nagy folyókat.

13. Országok, ahol az államfők arcszőrzettel rendelkeznek

14. A pingvinek globális eloszlása

Hirdetés

15. A Mars topográfiai térképe

16. Mindössze 3 hónap alatt egy sarki róka 3500 km-t tesz meg havon és jégen.

17. Az egy millió főre jutó metál zenekarok száma

18. Tengerparti világítótornyok Európa térképén

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lighthouses of Europe • “A lighthouse is a building designed to emit light from a system of lamps and lenses and to serve as a navigational aid for maritime pilots at sea or on inland waterways.” • “Lighthouses mark dangerous coastlines, hazardous shoals, reefs, rocks and safe entries to harbors; they also assist in aerial navigation. Once widely used, the number of operational lighthouses has declined due to the expense of maintenance and use of electronic navigational systems.” • Like what I share? Curating this page demands a huge effort. Help me keep my work, buy me a coffee via paypal: ko-fi.com/fanmaps (link in my bio). • Help us grow our community: Tell a friend about our page! • Shared by Redditor verypolitecat Text Source: en.wikipedia.org/wiki/Lighthouse • #map #cartography #geography #europe #lighthouse #sea #ocean #water #ship #navigation #sail #light #coast #coastline #shore #harbor #port #captain #pilot #beach #mediterranean #mediterraneansea #northsea #balticsea #atlanticocean #blacksea #redsea

Fan Maps (@fanmaps) által megosztott bejegyzés,

19. Így alakult ki a nagy csendes-óceáni szemétsziget.

Great Pacific Garbage Patch from Riley Brady on Vimeo.

 

Bónusz: Nagyon jó útmutató arról, hogy a gömb alakú forma síkban történő ábrázolása milyen torz térképet eredményezhet

Annak érdekében, hogy a bolygót egy sima felületen mutassák meg, a térképészek más típusú vetületeket használnak. Az emberi fej nagyszerű példája annak, hogy a földgömb sík lapon való ábrázolása torzítja a valóságot.

Fogalmunk sem volt, hogy hatalmas szemétszigetek vannak az óceánban. A cikkben szereplő mely térkép vagy tény döbbentett meg téged? Talán még valamit hozzá tudsz adni a listánkhoz?