10 mítosz a háziállatok gondozásáról, amelyekről éveken át azt hittük, hogy igazak

A statisztikák szerint világszerte a családok 57% -a rendelkezik háziállattal. És mindannyian megpróbáljuk háziállatainknak a lehető legnagyobb szeretetet és gondoskodást biztosítani. A gyakori félreértések miatt azonban néha hibákat követhetünk el.

Összegyűjtöttünk néhány mítoszt a háziállatok gondozásáról, és felfedtük az igazságot róluk.

1. mítosz. A meleg orr azt jelenti, hogy a kutyád beteg.

Valójában nincs bizonyíték arra, hogy kutyád orrhőmérséklete bármilyen értékű lehet a diagnosztikában. A hőmérséklet különböző okok miatt változhat: túlmelegedés, genetika vagy akár normál hőmérséklet-ingadozások a nap folyamán.

Ha úgy gondolod, hogy a kutyád beteg, az orvosok azt tanácsolják, hogy fordíts nagyobb figyelmet viselkedésükre, arra, ahogy esznek, isznak, vizelnek, vagy ürítenek. És természetesen használj hőmérőt a kutya testhőmérsékletének meghatározására.

2. mítosz. Egy idős kutyának nem tudsz új trükköket tanítani.

Valójában a kutyák életkortól függetlenül képezhetők, ha van elég türelmed, gyakoroljatok a lehető legtöbbet, és motiváld megfelelően.

És talán már hallottál a Chaserről, a világ legokosabb kutyájáról, aki elérte az idősebb státuszt, és még öreg korában is új trükköket tanult.

3. mítosz. Az emberi táplálék nem ártalmas a háziállatodnak.

Vannak olyan termékek az asztalodról, amelyek jótékony hatással lehetnek a háziállatodra, például hús, párolt vagy apróra vágott zöldségek és gyümölcsök. Természetesen csak egészséges maradékok lehetnek jó kiegészítései a háziállatok rendszeres táplálékának, és nem szabad semmilyen egészségtelen gyorsételt fogyasztaniuk.

Ezen túlmenően néhány olyan élelmiszer, amely az emberek számára egészséges, súlyos bélkárosodást okozhat a háziállatoknál, például a szőlő, az avokádó, a hagyma és a fokhagyma.

4. mítosz. A kutyáknak és macskáknak évente szükségük van emlékeztető oltásra.

A védőoltások valóban nagyon fontosak társad egészségéhez. Azonban a kutatások kimutatták, hogy a parvovírus, a szopornyica és a macska panleukopenia vírus (FPV), vagy más néven macska parvovírus egyetlen oltása hosszú távú védelmet nyújt a betegségekkel szemben – 7 évtől egy egész életen át tartó védelmet.

Hirdetés

Egy nagyon egyszerű vérvizsgálat kimutatja, hogy a háziállat rendelkezik-e elég antitesttel a fertőzés ellen. Tehát, amikor az állatorvos legközelebb az emlékeztető oltáshoz ragaszkodik, megkérheted, hogy először végezze el ezt a vérvizsgálatot.

5. mítosz. Amikor a háziállatok nyalják a sebeiket, ez gyorsítja a gyógyulást.

A seb túl gyakori nyalogatása lelassítja a gyógyulást, ahelyett, hogy felgyorsítaná. Valójában nagy a kockázata annak, hogy a túl sokat nyalogatott seb irritált lesz vagy elfertőződik.
Az állatorvosok antiszeptikus spray-k vagy lemosók használatát javasolják kis sérülések esetén, de ha mély, akkor az orvosnak látnia kell.

6. mítosz. Rendben van, ha a halakat kis gömbakváriumban tartjuk.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a gömbakváriumok nagyon népszerűek a halak, mint például az aranyhal tartásához, valójában rettenetes otthont teremtenek számukra. Ezek a gömbök általában kicsik és nem tartalmaznak elegendő vizet ahhoz, hogy egy hal jól érezze magát. Ezenkívül a csekély hely miatt a gömbakvárium nem biztosít elegendő oxigént, ami a halak számára nagyon fontos.

Ha halat szeretnél háziállatként tartani, akkor jobb lehet egy téglalap vagy négyzet alakú tartály, mivel nagyobb felületük van.

7. mítosz. Bármely papagájt megtaníthatsz beszélni.

Kétségtelenül igaz, hogy a legtöbb papagáj képes beszélni. Vannak azonban olyan típusok, amelyek nem. Ezért számtalan órát eltölthetsz azzal, hogy a kedvtelésből tartott madaradat beszélni tanítod, de nem lesz eredmény. Ezért nagyon fontos ellenőrizni és megnézni, hogy a háziállatod egyáltalán képes-e beszélni. Ennek ellenére lehet, hogy egyes papagájok csak néhány szót tanulnak meg, mások pedig egész nap beszélnek, és nagy szókincsük van.

8. mítosz. Az ételek megváltoztatása hátrányosan befolyásolja háziállatod emésztését.

Hirdetés

Képzeld el, hogy ugyanazt az ételt eszed naponta háromszor. Nem nagyon szeretnéd, igaz? Ugyanez igaz a háziállatodra. A háziállatok ételeinek megváltoztatása egészséges és jobb táplálékot biztosít, mindaddig, amíg a termékek kiváló minőségűek. A változatosság fontos a kutyád vagy macskád számára, és különféle ételeket fogyaszthatnak anélkül, hogy bármiféle probléma merülne fel.

Ezen túlmenően az állatorvosok azt mondják, hogy ha ismétlődően ugyanazt az ételt adjuk nekik, akkor allergiák formájában bármely adott élelmiszer- vagy fehérje-típusra való érzékenység kialakulhat.

9. mítosz. A macskáknak tejre van szükségük.

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nem képesek megemészteni a laktózt, amelyet a közönséges tehéntej tartalmaz. Háziállatodnál a tej fogyasztása hányást, hasmenést és egyéb bélproblémákat okozhat. Az állatorvosok emellett kifejtik, hogy a tej sokkal több kalóriát tartalmaz, mint amelyre egy cicának naponta szüksége van.

10. mítosz. Nem biztonságos a háziállatoddal aludni.

Hirdetés

Ha te és háziállatod egyaránt egészségesek vagytok, akkor teljesen biztonságos vele aludni ugyanabban az ágyban. Ezenkívül a tanulmányok azt mutatják, hogy ez valójában jót tesz az egészségednek és segít ellazulni.

És a közhiedelem ellenére, a kutyáddal egy ágyban alvás nem okoz viselkedési problémákat, ezért nyugodtan tölts annyi időt a kedvenceddel, amennyit szeretnél.
Hittél e mítoszok valamelyikében, mielőtt elolvastad ezt, vagy ismersz másokat? Oszd meg tanácsaidat kommentben.